Site Araç Giriş, Çıkış Access Kontrol Sistemleri

Sitelerde Giriş Çıkış Kontrolu ve Otopark otomasyonu

Siteye araç giriş ve çıkışlar otomatik bariyer sistemi ile olacaktır. Farklı ygulama şekilleri ile araç sahipleri bariyerlerini uzaktan kumanda ile açarak giriş ve çıkış yapabilir. Tüm giriş çıkış kontrolleri, yani bariyerlerin giriş ve çıkış kontrolünü güvenlik görevlisinde olabilir.

Araç sahipleri proximity kartları kullanarak bariyerlerden otomatik olarak geçebilir. Araç sahibi proximity kartnı okuyucuya yaklaşık 3 cm den okutarak kapının açar ve Yaya giriş – çıkış kontrolü güvenlik görevlisi veya proximty kartların kullanacağı turnikeler ile yapılabilir.

Binaya giriş yetkisi olan kişi girişteki Turnikeye kartını okutarak içeri alınır. Giriş yetkisi olmayanlar ise görevli tarafından içeri alınır.

Binayı terk eden kişi kart okuyucusuna kartını okutarak çıkacaktır. Bina içinde yönetim katları, Muhasebe, Müdür odaları gibi bölümlere ancak yetkileri verilmiş kart sahipleri girebilir. Kullanım kolaylığı açısından Otopark ve Binaya giriş kartı aynı kart olmalıdır.

Bu sistem sayesinde binasına giren ve çıkan kişiler otomatik olarak sisteme kayıt edilecektir. İstenildiğinde Bilgisayardan rapor haline getirilecektir. Böylelikle özellikle genel kurul toplantılarına girişlerde yapılan kimlik bilgileri taraması ve kayıtları kolaylıkla sağlanacaktır. 

Müşterilerin ve ziyaretçilerin giriş çıkış zamanları kontrol altına alınır. Bu noktalar içerisinde özel sınırlar, özel alanlar belirliyebilen giriş çıkış kontrol (Access) sistemleridir. Bilgisayar yazılım desteği ile günlük, haftalık, aylık raporlar alınabilir. Program, personelin (PDKS ) hareketlerini, avans bilgilerini, mesai bilgilerini, izin bilgilerini ve avans bilgilerini takip edebileceği bir sistemdir. Kullanıcı tüm işlemelerini tek form üzerinde gerçekleştirebilir.

Access Kontrol sistemleri personel, Müşteri ve üye takibi yapan aşağıdaki tüm birimlerde kullanılmaktadır. 
  1. Spor salonları
  2. Ceza evleri
  3. Oteller
  4. Kurumlar
  5. İşyerleri
  6. Fabrikalar ve benzeri işletmeler

 

Parmak İzi Sistemleri

Global Dünyada bu sistemler her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaktadır. Parmak izi sistemi, firma güvenliğini sağlarken, çalışanların da çalışma saatlerini kontrol altında tutmaktadır. Hafta sonu ve bayram tatilleri, vardiya takipleri PDKS programı ilavesi ile yapılabilir. Zahmetli hesaplarla elle yapılan maaş ödemeleri artık bu sistemler ile tek tuşla bordoya aktarılmaktadır. Firma yönetimi bu zahmetli işle uğraşmadan kolayca çalışmalarına devam etmektedir.


Yüz Tanıma Sistemleri 

Giriş çıkış kontrol sistemleri gelişen teknoloji ile birlikte yeni ve güçlü alternatifler kazandırmaktadır. Yüz tanıma terminalleri güçlü işlemcisi ve yeni algoritmasıyla benzersiz bir geçiş kontrol performansı sunmaktadırlar. Yeni nesil bu  yüz tanıma terminalleri, parmak izi, kartlı geçiş ve yüz tanımayı bir arada sunmaktadırlar.. 

Üzerinde barındırdığı yüksek hassasiyetli optik sensör ve kameraları sayesinde hızlı giriş ve çıkışlar güvenlik kazanır. Manyetik kilit, kapı sensörü ve çıkış butonları gibi çeşitli uygulamalarla bağlantı yapabilir. Bu cihazla ethernet ve USB portlarından iletişim sağlanmaktadır.


Turnike sistemleri ;

Turnikeler birmlerin ihtiyaçları doğrultusunda halka açık alanlarda metro, tramvay, Hava alanları, Stadyum, adliye sarayları, resmî daireler, hapishaneler, konsolosluklar, Siyasi parti merkezleri, Şirket genel müdürlüklerinde ve güvenliğin ön planda olduğu tüm mekanlarda bireylerin kontrollü bir şekilde içeri alınmasını sağlayan ve kurum veya işletmeye giriş ve çıkışların bir düzen dâhilinde kontrollü bir şekilde yapılması için kullanılır. Bireylerin ihtiyacına tam olarak cevap verebilen ideal bir geçiş kontrol sistemidir.

Turnikeler, Yapı olarak yarım boy turnike ve tam boy turnikeler olmak üzere ikiye ayrılırlar. İhtiyaç türlerine göre manyetik kartlı, jetonlu (biletli), şifreli, Biyometrik, parmak izi, retina, iris kontrollü tipleri bulunur.


Metal arama dedektörleri

Kapı tipi metal arama dedektörleri:

Hava alanları, adliye sarayları, resmî daireler, hapishaneler, konsolosluklar, Siyasi parti merkezleri, Şirket genel müdürlüklerinde ve güvenliğin ön planda olduğu tüm mekanlarda bireylerin kontrollü bir şekilde içeri alınmasını sağlayan metal arama dedektörleridir.

 Metal el dedektörleri:

El dedektörleri; Pratik ve seyyar olması, şarj edilebilir özelliği ve kullanım kolaylığı nedeni ile tüm alanlarda istenilen her yere taşınması enerji gereksinimi olmaması, kablo bağlantısına gerek olmaması ile Metal el dedektörleri tercih edilmektedir


X-Ray Cihazı

Resim 5.14: X ışın kontrollü tarama cihazı

X ışını 1895 yılında Alman fizikçi Wilhelm Röntgen tarafından bulunmuştur. En büyük özellikleri radyasyon yaratırlar, cisimlerden geçme özelliği ve fotoğraf filmleri üzerinde etkileri vardır. Röntgenlerde hedef resim X ışını kaynağı ile fotoğraf filmi arasına konularak nesnenin röntgeninin film üzerine düşmesi sağlanır.

X-ray cihazlarında X-ray ışınları üreten bir ışık kaynağı ve bu kaynağın karşısında ışınları algılayan detektörler mevcuttur. Işık kaynağı ve detektörler arasında konvektör üzerinden geçen nesneler yoğunluklarına göre X ışınlarını değişime uğratır ve bu değişimler detektörler tarafından algılanarak cisimlerin silüetleri monitöre yansıtılır. Bu silüetler renkli monitörlerde cisimlerin organik, inorganik durumlarına göre turuncu, mavi, yeşil renklerde, siyah-beyaz monitörlerde ise grinin farklı tonlarında ekrana yansıtılır. Cihazın etrafında görev yapan personel sağlık güvenliği yönünden Dozimetre (alınan radyasyon miktarını gösterir) kullanmalıdır.

X-Ray tünelinin etrafı radyonun dışarı çıkmasını önlemek için kurşun levhalarla giriş ve çıkışları da boşluk bırakmayacak şekilde kurşun viril perdeler konulmuştur. Ancak ne olursa olsun bir radyon kaynağı mevcut ve bagajların giriş ve çıkışlarında tünel giriş-çıkış perdelerinin açılıp kapanması esnasında dışarı çıkan radyasyon insan sağlığı açısından tehlike arz etmektedir. Cihaz, yolcu bagajları açılmadan bagajların içini net ve ayrıntılı bir şekilde görüntülemek amacıyla kullanılacak olup kontrol işlemine tabi tutulan bagaj monitör üzerinde görüntülenirken diğer taraftan cihazın hafızasında saklanmalı ve müteakip bagaj tarafından silinmemelidir. Ayrıca ekranda duran son bagaj çerçeve içine alınmalıdır. 

Monitör dokuz bölgeye ayrılarak incelenebilmelidir. Dokuz bölgeli zoom en az 4X olacaktır. Variable zoom (ekran üzerinde dokuz bölgeden bağımsız olarak arzu edilen yerde istenen büyüklükte zoom) özelliği de en az 8 X olmalıdır. Zoom fonksiyonu devrede iken makine duracak, bagaj geçişine müsaade etmeyecektir.

Cihaz kendi tipinin en son geliştirilmiş olan bilgisayar tabanlı yapıda olup ( min.Pentium III 883 ) bütün fonksiyonlarını bilgisayar vasıtası ile ifa edecek ve gövde üzerinde fonksiyon ifa eden kart olmayacaktır. Kullanılan bilgisayar Windows tabanlı işletim 80 sistemine sahip olmalı, dosya yönetimi, arşiv yedekleme özelikleri kolaylıkla yapılmalıdır. Bu şart çok açık izah edilecek, aksi diskalifiye sebebi olacaktır. Satın alınacak cihazlar model ve tip olarak birbirinin aynı olacaktır. Tamamen yeni malzemeden üretilmiş olup firma bedeli mukabili on sene yedek parça temin etmeyi taahhüt edecektir. Cihazların tünel ölçüleri en az 60 X 40 cm olacaktır.